013: Los Angeles<-- 012: Vanha kunnon salakuljetus - 014: Kääntymys -->

"Ei Amerikassa vaan käy, että rehellinen pariskunta murhapoltetaan liikkeeseensä."
- Kirakos Vaghian

 


Yhdysvaltain halki, lokakuu 1937


Tadley Venturesin kenttäväki nuokkuu joitakin tunteja Lanskyn dinerissä, ja siirtyy sitten lentokentälle yhyttämään lady Helenan, Zeligin ja Volkmarin. Sen jälkeen seuraa reittilennoilla matkustamista halki Amerikan: ensin Atlantaan, jossa noustaan upouuteen DC-3 -koneeseen, ja sillä lennetään Dallasiin. Lady Helena on ostanut kaikille ensimmäisen luokan liput, joten lentäminen on varsin ylellistä. Korkealla lentävän DC-3:n matkustamo on silti varsin viileä, eikä ruoka ole hyvää. Siegfried juttelee muiden matkustajien kanssa, ja tapaa puolitutun liikemiehen, joka on matkalla Los Angelesiin sijoittaakseen kaupungin uusiin moottoriteihin.

Dallasissa vietetään yö lentokenttähotellissa, ja seuraavana aamuna jatketaan Kaliforniaan. Dallasista kyytiin nousee äänekäs teksasilainen öljyparoni, ja muutenkin meno muuttuu aidon teksasilaiseksi. Tiistai-iltapäivästä kone saapuu Los Angelesiin, jossa Wolinskin sisarukset ovat vastassa. Jamaikalta saapuvat ovat kaikki RKO Picturesin vieraita, mutta lady Helena majoitetaan sijoittajana samaan viiden tähden hotelliin, jonne elokuvan tähdet saapuvat. Muut saavat tyytyä vain neljän tähden hotelliin Hollywoodissa. Sinne siirrytään kahdella ajoautolla hurjaa kuusikaistaista freewayta pitkin. Kaupunki on laaja, ja Max haikailee päästä käymään ilmasta näkemällään aavikolla.

Hotelli osoittautuu miellyttäväksi, nelikerroksiseksi rakennukseksi, jonka sisäpihalla on uima-allas. RKO Pictures omistaa osakkuuden hotellista, ja tällä hetkellä siellä asuu monia Rogues of the Wild Junglen ensi-iltaan tulossa olevia näyttelijöitä ja muuta henkilöstöä. Kinematografi Tania Hockstetter on ensimmäisiä tuttuja johon törmätään. Hän tenttaa Renatalta Tadley Venturesin viimeaikaisista puuhista, ja kuuntelee mielellään tarinoita mayatemppelistä sekä takaa-ajosta Havanassa.

Hotellin baari ja ravintola ovat hyviä, paikka on yksityinen ja rauhallinen, ja uima-altaalla on mukavaa. Gasparin kanssa kävelyllä käyvä Renata huomaa, että kaupungissa tosiaan espanja näyttää olevan yleisesti puhuttu kieli. Autoja on paljon ja kadut ovat leveitä. Korkealla kukkulalla näkyy Hollywoodlandin kyltti.

Lentomatkustaminen on väsyttänyt ryhmää sen verran, ettei kukaan kaavaile tälle illalle mitään suurempia tapahtumia. Yöllä Ben arvelee kuulevansa kaukaa laukauksia, mutta ne eivät ole tulossa lähemmäs.

Turistina Los Angelesissa


Keskiviikkona ryhmä lähtee kaupunkikierrokselle. Maxin johdolla käydään ensin Chinatownissa, jossa turistialueilla heihin suhtaudutaan suopeasti, siitä syvemmällä hieman kummastellen. Ryhmä saa myös muutamia vihamielisiä katseita ja kääntyy takaisin. Maxin kiinankielen taidoilla ja paikallistuntemuksella ostetaan kuitenkin hienoja silkkivaatteita ja syödään hyvin.

Chinatownin lähellä keskustasta lähetellään postikortteja ja käydään museoissa. Siegfried vuokraa urheiluauton, aikeenaan käydä sillä ajelemassa kaupungin läheisillä kukkuloilla. Hotellilla Tania Hockstetter kysyy Renatalta, olisiko hänellä ja hänen tovereillaan kenties kiinnostusta työhön ollessaan kaupungissa. Paljon se ei kuulemma maksaisi, mutta RKO:n hotellin cateringia hoitavalla Ninalla on pulma, jossa Los Angelesin ulkopuolelta tulevat pulmanpoistajat voisivat ehkä auttaa. Renata sanoo tämän olevan mahdollista, ja Hockstetter sanoo mainitsevansa tästä Ninalle.

Illalla ryhmä käy kalliilla yökerholla, jossa he bongaavat elokuvatähtiä, kuuntelevat hyvää jazzia ja tanssivat. Renata, jonka Constance on meikannut hieman tavallista naisellisemman näköiseksi, iskee George-nimisen nuoren lavastaja-artesaanin, joka on vain innostunut kuullessaan, että Renatan ammatti on lentokonemekaanikko. Siegfried koettaa päätyä samaan pöytään Claudette Colbertin kanssa, mutta sen sijaan herättääkin agentin huomion ja saa kutsun koeluentaan konnan roolia varten. Volkmar iskee nuoren tähtösen tai mallin.

Ben juttelee Gerard Wolinskin kanssa lehdissä näkemistään jutuista, ja saa kuulla, että Los Angelesia on jo vuosikymmenen vaivannut aivan massiivinen poliisikorruptio. Poliisit ovat käytännössä liitossa järjestäytyneen rikollisuuden kanssa, ja sitä on valunut länsirannikolle mm. Chicagosta.

Henkivartiointia


 (image: http://xibalba.karmavector.org/images/Kuvitus/nina_ja_kirakos.jpg) Ben on huomannut hotellin aamiaisessa harvinaisia etnisiä herkkuja, ja on puhunut cateringia järjestävän Ninan kanssa näistä. Nina on armenialainen, ja hän on kutsunut Benin syömään isänsä ravintolaan. Torstaiaamuna hän kuitenkin kysyy Beniltä, olisiko tämä palkattavissa muihinkin tehtäviin. Tania Hockstetter oli kertonut Ninalle, että Tadley Ventures tekee kaikenlaista pulmanpoistoa, ja hänen isänsä on vaikeuksissa poliisin kanssa.

Ben päätyy lounaalle Kirakos ja Nina Vaghianin pitämään armenialaiseen ravintolaan Glendalessa. Kirakos ei ole kovin halukas sotkemaan ulkopuolisia asioihin, mutta Benin puhuessa hänelle armeniaa hän kertoo tälle tilanteensa. Paikallinen gangsteri nimeltään Johnny Spahini oli joitain viikkoja sitten tehnyt murhapolton kadun toisella puolella olevaan kirjakauppaan, ja hävittänyt sen liikkeen. Liikkeen omistanut pariskunta oli menehtynyt. Spahini on paitsi gangsteri, myös raivokas antikommunisti, ja kirjakaupassa oli ilmeisesti ollut jotain ammattiliittotapaamisia. Kirakos oli kuitenkin nähnyt tapahtumasta paljon, ja hänen silminnäkijälausuntonsa pohjalta Spahini oli heitetty putkaan. Miehen oikeudenkäynti on maanantaina, ja hänen tilanteensa on huono. Niinpä hänen gangsterinsa ovat useita kertoja käyneet pelottelemassa Kirakosia, ja ajaneet hänen palkkaamansa yksityisetsivän pakoon.

Kirakos on vakaasti päättänyt todistaa Spahinia vastaan, ja Nina haluaa, että hänen isäänsä suojellaan. Samalla kun tätä keskustelua käydään, pari poliisia saapuu ravintolaan nauttimaan teetä, ja pian sen jälkeen italialaisella korostuksella puhuvia nuoria huligaaneja ilmestyy pelottelemaan asiakkaita. Poliisit ovat kuin eivät näkisi mitään. Kirakos saa lopulta ajettua nuoret hunsvotit tiehensä. Ben arvelee, että tilanne saattaa eskaloitua hyvin nopeasti: murhapoltosta Spahinia voi odottaa jopa kuolemantuomio. Epätoivoinen gangsteri luultavasti käyttää kaikki resurssinsa estääkseen tämän. Koska asia on jo päässyt näin pitkälle eikä mitään pahempaa ole vielä tapahtunut, resursseja ei varmaankaan ole hirveästi. On mahdollista, että Kirakos on oikeudenkäynnin jälkeenkin vaikeuksissa gangsterien kanssa; toisaalta voi myös olla, että Spahinin kilpailijat vain käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja toteavat tyypin olleen surkea hävijä, joka ei saanut edes yhtä todistajaa vaiennettua.

Jopa tapauksessa Kirakos aikoo todistaa, ja Ben tarjoaa hänelle palveluksiaan. Hän vie viestin myös muulle Tadley Venturesin kenttähenkilöstölle. Tania Hockstetter otetaan mukaan keskusteluun, ja hän kertoo tietävänsä Spahinin jo Chicagon rikostoimittajan ajoiltaan. Hän luonnehtii miestä limaksi.

Henkivartijatyö päätetään ottaa vastaan, ja Tania pyydetään mukaan valokuvaajaksi. Hän suostuu tähän oitis - hänellä ei ole tällä hetkellä muuta työtä kuin selailla storyboardeja seuraavassa elokuvaprojektissa. Lady Helena ei ole aivan valtavan innoissaan puoli-ilmaiseksi tehtävästä hyväntekeväisyyskeikasta, mutta toteaa, ettei hän halua sitä pysäyttääkään.

Ravintolalla


Iltasella koko Tadley Venturesin kenttäryhmä plus Tania Hockstetter siirtyvät Vaghianien ravintolaan Glendalessa. Tarjolla on herkullista lammaskebabia, ja Kirakos vaikuttaa huolettomalta. Kuitenkin, kun oikeudenkäynti otetaan puheeksi, hän vakavoituu. Hänen englantinsa ei ole erityisen hyvää, mutta hän tekee selväksi, että hän ei aio katsella Amerikassa mitään tämän kaltaista. Siegfriediä huolettaa ajatus kirjakauppiasta kommunisteina, mutta hän tulee siihen tulokseen, että Kirakos itse ei selvästikään ole mikään kommunisti vaan rehellinen yrittäjä.

Spahinin taustajoukoista mainitaan nimellä Hollantilainen (oikea nimi Corleis) kulkeva hitman, nuori ilmiömäisen taitava pistooliampuja, joka on hyvin uskollinen Spahinille ja on seurannut tätä Chicagosta Kaliforniaan. Hollantilainen on vaarallinen murhaaja, ja epäillään, että hän pysyy uskollisena pomolleen loppuun saakka.

Suojelun arvellaan olevan helpompaa, jos Kirakos ja Nina saadaan lähtemään kaupungista. Suurin osa heidän ystävistään asuu toki Glendalessa, jossa on suuri armenialaisyhteisö, mutte Ninan koulukaveri on muuttanut kahdeksankymmentä kilometriä pohjoiseen sijaitsevaan kaupunkiin joitain vuosia sitten. Isä ja tytär järjestetään sinne piiloon maanantaihin asti. Epäillään, että ravintolaa on alettu tarkkailla, joten piilotus hoidetaan monimutkaisen useaa taksia käyttävän operaation avulla. Vaghianit saatetaan juna-asemalle ja turvallisesti junaan. Sitten Tadley Ventures jää ravintolaan ja samassa talossa olevaan asuntoon yöksi.

Yövartio


Renata ja Siegfried yöpyvät Vaghianien asunnossa toisessa kerroksessa, Ben, Max ja Tania jäävät ravintolaan. He valvovat vuorotellen.

Yöllä Gasparin murina herättää Renatan. Asunnossa ei ole mitään uhkaavaa, joten Renata soittaa ravintolaan. Kun Ben kävelee keittiöön vastatakseen puhelimeen, nurkasta karkaa hänen kimppuunsa gangsteri. Ben on kuitenkin mahdoton yllättää, ja pudottaa gangsterin kyynärpäällä kasvoihin; sitten hän lyö tältä tajun kankaalle paistinpannulla. Samalla hän huomaa, että keittiön lattia on täynnä verta ja teurasjätettä, ja kaikkialla juoksentelee rottia. Keittiön ovi takapihalle on auki. Ainakin osan rotista gangsteri on tuonut mukanaan laatikossa.

Gangsteri raahataan syrjään. Takapihalla varjoissa piileskelee muutama hänen toverinsa, ja nopea arvaus on, että tarkoituksena olisi houkutella herra Vaghian yöllä ulos niin, että häntä voisi puukottaa. Tämä vahvistuu, kun asuntoon tulee jostakin soitto, joka kertoo ilkkuen, että keittiössä on rottaongelma.

Tadley Ventures päättää odottaa kärsivällisesti. Yksi gangstereista hiipii sisään katsomaan, mikä oikein kestää, ja hänetkin kolkataan. Kaksi muuta luikkii tämän jälkeen tiehensä. Keittiö siivotaan ja rotat ajetaan ulos. Kolkatut gangsterit valokuvataan, ja toimitetaan huputettuna ulos kaduille ennen auringonnousua, ilman että he täysin tietävät, mikä heihin edes iski.


Pelinjohtajan kommentit


Semi-errata! Kalifornian oikeusjärjestelmä oli juuri pari kuukautta aiemmin vaihtanut kuolemanrangaistuksen täyttöönpanometodin hirttämisestä kaasuun. Useimmat eivät tätä tosin tiedä, ja puhuvat edelleen hirttämisestä, mutta tosiasiassa kaikki tulevat kuolemantuomiot pitäisi toteuttaa kaasulla.

Mutkatonta perusdekkarointia, joka kuitenkin eteni suhteellisen vikkelästi eikä jumittunut epäolennaisuuksiin. Tiukkaa ajankuvaa kerätty mm. elokuvasta The Changeling (2008)


<-- 012: Vanha kunnon salakuljetus - 014: Kääntymys -->CategoryPelit
There are no comments on this page.
(C) Dare Talvitie 2015 :: Runs on GURPS :: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki