Wiki source for Xibalba019


Show raw source

====019: Tuomion kivi====

[[Xibalba018| <-- 018: Koodiviesti]] - [[Xibalba020| 020: Aarteet avaruudesta -->]]

<<//"Vesipatsas kohoaa kilometrien korkeuteen."
- Fred Hoyle//<<
::c::

===Kingston, Jamaika, keskiviikko 23.2. 1938===

Lady Helena on päättänyt, että jos kuvernööri Denham oli aikeissa järjestää Kingstonin evakuoinnin, mutta ei itse pystynyt, hän ottaa sen tehtäväkseen. Tadley Ventures paikantaa tätä varten huonosti tuottavan sokerifarmin Constant Spring -nimisestä lähiöstä muutamaa kilometriä Kingstonista pohjoiseen.

Observatoriolla tavataan uudelleen tohtori Jane Edwards, joka nyt tietää selvästi enemmän siitä, mitä on tapahtumassa.

Renata päättää myydä talonsa.

===Torstai===

Lady Helena löytää Renatan talolle ostajaksi kuubalaisen pankin, ja Renata myy sen. Lady Helena siirtää omaa omaisuuttaan Constant Springiin.

Siegfried kertoo tulevasta miespalvelijalleen, joka kalpenee ja alkaa välittömästi uudelleen suunnitella isäntänsä sijoituksia.

Brittihallinto ottaa observatorion haltuunsa. Amerikkalaiset loukkaantuvat ja uhkaavat oikeusjutuilla.

Max järjestää Constant Springiin miehitystä. Brittiarmeijan eläkkeellä oleva majuri pestataan koordinoimaan tilannetta. Uteliaille väitetään, että joku amerikkalainen saarnaaja on tulossa pitämään kokousta tuhansille.

Ben muuttaa omaisuuttaan helposti kulkevaan muotoon. Mister Maung ottaa yhteyttä Beniiin ja Siegfriediin ja koettaa selvittää, mitä oikein on tekeillä. Kumpikaan ei paljasta hänelle totuutta. Siegfried ei kuitenkaan alennu valehtelemaan, vaan sanoo ettei voi puhua ja tulee täten paljastaneeksi Maungille jo jotakin. Maung antaa Siegfriedille tarjoamansa harvinaisen valokuvan ilmailunäyttelystä.

===Perjantai===

Toimittajat ovat selvästi saaneet vihiä siitä, että jotain on tapahtumassa. Bermudalla on perustettu uusi Karibianmeren risteilijälaivue, joka on lähetetty alueelle.

Myöhään yöllä joukko rosvoja kuormurilla koettaa ryövätä Constant Springissä paikkoja, mutta heidät huomataan. He puukottavat yhtä työntekijää, mutta tämä jää henkiin. Rosvot ajavat pois Portland Roadia pitkin.

===Lauantai===

Suojanpuolen saarten kuvernööri lähettää perheensä Englantiin ja lehdistö ihmettelee tätä. Yleisesti tiedetään, että jotain levottomuuksia on nyt ilmassa. Kingstonissa satamatyöläiset riehuvat, koska heidät on määrätty työhön sunnuntaina.

Siegfried viestii Hugo Einbundin kanssa. Venezuelassa saksalaiset ovat ilmeisesti kiireisiä. Siegfried on ehdottanut Einbundille rannikolta poistumista hetkeksi.

===Sunnuntai===

New York Timesin erikoispainos ilmestyy, ja otsikko huutaa "VALTAVA METEORI PUTOAA KARIBIANMEREEN ENSI VIIKOLLA". Tämä lietsoo yleistä pakokauhua. Kingstonilainen Gleaner saa vt. kuvernööriltä julkaisuohjeet, ja pyrkii rauhoittamaan lukijoita, mutta myös huomauttaa, että brittihallinto ja kauppalaivasto on siirtänyt omaisuuttaan pois rannikolta.

Kingstonista ihmisiä alkaa paeta. Monet, joilla ei ole muutakaan paikkaa, ohjataan Constant Springiin, jonka lady Helena nyt järjestää viralliseksi osaksi evakuointi.

Siegfriedille syntyy ajatus olla ilmassa katsomassa meteorin iskua. Todetaan, että on ainutlaatuinen tilaisuus saada tämä elokuvattua. Asiasta sähkötetään Tania Hockstetterille, joka välittömästi ilmoittaa tulevansa paikalle.

Zelig Helfgott ryhtyy suunnittelemaan Delfiinin moottoreihin lisäilmansyöttöä, jotta laite pystyisi toimimaan normaalin korkeutensa yläpuolellakin.

===Maanantai 28.2.===

Sir Cliven Cassandra-aluksen on havaittu lähestyvän Jamaikaa.

Tania Hockstetter juuttuu Kuubaan, koska Pan Am ei enää lennä Jamaikalle. Siegfried ja Renata käyvät hakemassa hänet, ja lentävät samalla turvaan kiinalaismiehen perheineen (tai ainakin poikineen). Havanassa Siegfried yrittää rohkaista Pan Amin lentäjiä evakuointilentoihin, mutta onnistuu jotenkin loukkaamaan näitä, tilanne kärjistyy suukovuksi ja miltei käsirysyksi. Siegfriedin ja Pan Amin henkilökunnan välit ovat joko täysin poikki tai ainakin tulehtuneet pahasti.

Valkoihoiset kingstonilaiset poistuvat junalla. Joku räjäyttää junanraiteet.

Ben ratkoo Constant Springiin pyrkivien omaisuusrikoksia rumasti ja päättäväisesti.

===Tiistai, 1.3.===
{{image class="left" url="images/Kuvitus/cpn_sam_lundberg.jpg" width="150" title="Kapteeni Sam Lundberg"}}
{{image class="right" url="images/Kuvitus/sgt_deanna_valdez.jpg" width="150" title="Kersantti Deanna Veldez"}}
Constant Spring on täynnä, naapuritilakin on onneksi vuokrattu.

Sir Cliven Cassandra on saapunut Kingstoniin, muttei rantaudu; se vain tankkaa ja jatkaa merelle.

Tadley Venturesin työnteklijät kohtaavat amerikkalaisen NACA:n sekä Britannian tiedeihmisiä. NACA:n kapteeni ja astronomi **Sam Lundberg** sekä hänen adjutanttinsa kersantti **Deanna Valdez** tulevat hyvin juttuun onnensotureiden kanssa, ja järjestää näille tietoa HMS Repulselta. Moros-meteorin osumapaikaksi on varmistunut läntinen Karibianmeri, melko lähellä Jamaikaa mutta tuskin vaarallisen lähellä. Oletus on, että korkeintaan kaupungin keskusta on vaarassa - mutta laskelmiin ei luoteta, koska kukaan ei ole tehnyt tällaisia aiemmion.

Kingstonissa on mellakointia ja ryöstelyä. Monissa paikoissa on tulipaloja. Lady Helenan talon ympäristö palaa.
Tadley Venturesin väki paikantaa satamassa riisiä täynnä olevan makasiinin ja organisoi sen pakkolunastuksen ja kuljettamisen kipeästi elintarvikkeita kaipaavalle evakuointipaikalle.

Tadley Venturesin pajassa Zelig ja Renata saavat viimein valmiiksi Delfiiniin tehtävät muutokset.

===Keskiviikko, 2.3.===
{{image class="left" url="images/Kuvitus/fred_hoyle.jpg" width="150" title="Matematiikan opiskelija Fred Hoyle"}}
Viimeinen päivä ennen osumaa. Kingston on tyhjentynyt. Vain poliiseja, laivastoa, toimittajia, ryöstäjiä sekä Tadley Venturesin työntekijöitä on paikalla.

NACA ja Britannian tiedeyhteisö ovat kontraktoineet Delfiinin lentämään seuraamaan Moros-meteorin saapumista. Renata on kakkospilotti. Mukana on Tania Hockstetter, joka kuvaa, Sam Lundberg, joka toimii NACA:n tarkkailijana, sekä nuori brittimatemaatikko Fred Hoyle. Myös Zelig lähtee mukaan, osittain koska hän haluaa olla huolehtimassa tekemiensä painetankkien toiminnasta, ja osittain koska tilaisuus on ainutlaatuinen. Gaspar on mukana terapiakoirana.

Max, lady Helena sekä Ben ovat Constant Springissä pitämässä evakuoiduista huolta.

===Moros putoaa===

Vähän ennen puoltayötä kuusi henkeä ja koira nousevat Delfiiniin. Siegfried ohjaa koneen alueelle, jonne Moros tulee iskeytymään hieman ennen aamukahta. Meri on pimeä ja tunnelma jännittynyt. Tania Hockstetter kuvaa, Fred Hoyle selostaa.

Pinnalla olevat brittilaivaston tarkkailuasemat seuraavat Morosia kaukoputkillaan, ja päivittävät osumapaikan tietoja. Lopulta kappale ilmestyy näkyviin myös paljain silmin - mutta sen rata poikkeaa oletetusta, ja Delfiini on paljon lähempänä sitä kuin on tarkoitus. Siegfried ohjaa konetta poispäin samalla kun tulipalloa kuvataan ja katsellaan. Se lähestyy hirvittävää vauhtia ja näyttää kipinältä.

Morosin saapuminen alailmakehään synnyttää ensimmäisen paineaallon ja äänivalli murtuu. Delfiini lentää korkealle päästäkseeen ohuempaan ilmaan, jossa painevaikutuksen vaihtelut ovat vähäisempiä. Kun metori osuu mereen, syntyy valtava räjähdys ja kone ratsastaa paineaallolla - ja sitten takaisin, kun ilma syöksyy tyhjiöön. Koneessa tunnelma on tyrmistynyt, mutta Siegfried ja Renata ovat tilanteen tasalla, ja Tania Hockstetter kuvaa kuin viimeistä päivää. Gaspar rauhoittaa pyörtymisen partaalla olevaa Zeligiä.

Veteen on syntynyt jättimäinen kraatteri jonka keskeltä kohoaa valtava patsas. Se nousee kilometrien korkeuteen ja hajoaa höyryksi samalla kun sen laidat leviävät jättimäisinä hyökyaaltoina. Ilmamassat hankaavat vastakkain ja valtavat sähkövaraukset purkautuvat. Kilometrien päässä oleva Delfiini on aitiopaikalla näkemään hämmästyttävän voiman, jonka meteorin osuma on päästänyt irti.

Constant Springissä linnut ovat hiljentyneet, ja sitten kaukana näkyy välähdys. Minuutteja myöhemmin etäiseltä ukkoselta kuulostava pamaus saavuttaa heidätkin. Satojen kilometrien päässä kohoava vesipatsas erottuu kaukoputkella tänne saakka. Kukkulalla Ben katselee merelle

Vähitellen meri syöksyy takaisin kraatteriin, mutta vesipatsas on noussut niin ylös, että se haihtuu vesihöyryksi yläilmakehässä. Delfiini kiertää aluetta tovin, ja lähtee sitten seuraamaan aaltoja. Osumapaikka on satojen kilometrien päässä lähimmästä rannikosta. Kun aalto lopulta tunteja myöhemmin saavuttaa Kingstonin, se on vain pari metriä korkea ja iskeytyy satamaan lounaasta. Niemi suojaa kaupunkia täydeltä tuholta, mutta rannan talot ja kadut huuhtoutuvat mereen.

Delfiini palaa mantereelle, ja laskeutuu Constant Springiin raivatulle kentälle. Tunnelma on riemastunut. Useimpien evakuoitujen kodit ovat selvinneet, ihmishenkiä ei ole juurikaan menetetty, ja meteorin saapumisesta on hämmästyttävää kuvaa sekä silminnäkijöiden muistiinpanoja. Kapteeni Lundbergin adjutantti Valdez kiskoo kapteeninsa syrjemmälle. Viini virtaa.

Aamunkoitteessa aletaan viimein vetäytyä yöpuulle, mutta Zelig ja Hoyle näyttävät vielä hämmentyneiltä. He sanovat, että jos laskelmissa ei ole virhettä, Moros käyttäytyi toisin kuin oli kuviteltu: jokin oli jarruttanut sitä ilmakehässä. Minkään tällaisen ei pitäisi olla mahdollista.


===Pelinjohtajan kommentit===

Pelikerran kuvaus jäi sitten kirjoitettavaksi lähes kuukautta pelin jälkeen, joten siitä tuli todella torso. Olen pahoillani. Tämä olisi ansainnut tarkempaa kuvausta.


[[Xibalba018| <-- 018: Koodiviesti]] - [[Xibalba020| 020: Aarteet avaruudesta -->]]


----
CategoryPelit
(C) Dare Talvitie 2015 :: Runs on GURPS :: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki