024: Karibian merirosvot


<-- 023: Teurastamon nyrkit - 025: Hanan Kamaq -->

"Kruunu maksaa minulle ylimääräisestä lastista, kunhan en kysele."
- kapteeni Gallagheer

 

Kingston, Jamaikan kruununkolonia, syyskuun puoliväli 1938


Edellisen keikan jälkeen Tadley Ventures on saanut pieniä kuljetuksia, kuriiritehtäviä ja muuta pientä. Villalobosin presenssi Kingstonissa on vähentynyt, mutta levottomuudet Jamaikalla jatkuvat. Uusi kuvernööri, Arthur Frederick Richards, lempinimeltään "Old Sinister" on saapunut saarelle ja ottanut tehtävän vastaan vt. kuvernööriltä. Saarella ollut Tabitha Cole ei ole Jamaikalla tunnettu, eikä häntä ole sittemmin näkynyt.

Myrskykausi on käynnistynyt rajuna. Yleinen näkemys on, että tämä on jotenkin seurausta Morosin putoamisesta, mutta oikeasti lienee mahdotonta sanoa.

Max on jatkanut nyrkkeilyharrastusta, Renata pistooliammuntaa. Lentoskene on sään vuoksi varsin hiljainen, joten Siegfriedillä on vain vähän vertaisseuraa. Euroopassa käynnissä on Tsekkoslovakian Sudeettialueiden kriisi, ja Britannian pääministeri Chamberlain on neuvottelemassa siihen ratkaisua.

Syyskuun puolivälissä lady Helena kertoo saaneensa kuljetustehtävän. Asiakas on hollantilainen hiottuja jalokiviä tekevä Dary ten Velde, Aruban koloniassa. Hän tarvitsee hiomaosia joita Aruballa ei saa valmistettua, ja on tilannut niitä Jamaikalta. Helena sanoo, että herra ten Veldellä voisi olla muutakin käyttöä Tadley Venturesille, joten tähän on syytä tehdä hyvä vaikutus. Osat pitäisi toimittaa perille mahdollisimman nopeasti. Kuitenkin sää on hyvin epävakaa, ja lentäminen näyttää riskialttiilta. Aruballe on Kingstonista liki 900 kilometriä.

Vaikka Siegfried ottaakin kelin lähinnä haasteena, suora lento Karibianmeren yli näyttää näissä oloissa äärimmäiseltä. Päätetään hypätä ensin parisataa kilometriä Haitille, ja sitten sieltä helpommin Delfiinin kantaman ja turvamarginaalin rajoissa etelään Aruballe. Kun tarvitut osat valmistuvat ja vastaanotetaan, ryhmä nouseee koneeseen ja lähtee lentämään itään.

Sää on todella huono, ja parin tunnin lento on melko kauhea kokemus. Sitten Delfiini laskeutuu Port-au-Princen satamaan. Kaupunki on myrskyn kourissa. Kun kone tankataan, Kingstonista saapuu lady Helenan sähke: säähavaintopalvelu ennustaa myrskyn jatkuvan useita päiviä.

Siegfried tahtoisi lentää myrskyn läpi etelään, mutta kaikkien muiden mielestä tämä vaikuttaa todella vaaralliselta. Vaihtoehtoisia kuljetuskeinoja paikannetaan. Satamassa on brittiläinen pienehkö rahtilaiva, joka on suuntaamassa Aruban naapurisaarelle Curacaolle; sen kapteeni suostuisi poikkeamaan Aruballa sopivasta hinnasta. Vaikka lentokoneella matka menisi onnistuessaan kuudessa tunnissa ja laivalla siihen menee 36, toodetaan silti, että paras tapa toimittaa herra ten Veldelle hänen tilauksensa on ottaa hieman hitaampi kyyti.

SS Lansing


SS Lansing on 4000-tonninen puinen rahtialus, vanha mutta melko hyväkuntoinen, ja juuri riittävän suuri selvitäkseen myrskynkin läpi. Se purjehtii brittilipun alla, ja sen miehistö on kansainvälistä; kapteeni Gallagher on irlantilainen, konemestari Sarvati intialainen, ja puosu Pasacci italialainen. Lastina sillä on ruuman täydeltä jamssia. Gallagher sanoo, että matka tulee olemaan melko epämukava, mutta tilaa matkustajille on kyllä. Kun hinnasta on päästy sopuun, ryhmä nousee alukseen. Siegfriediä sapettaa selvästi: hän kokee, että laivalla matkustaminen on peonien hommaa, ja tympeä "lantuntuoksuinen rahtilaiva" on hänen tasonsa alapuolella.

Lansing purjehtii pois satamasta, ja heti aallonmurtajan tuolla puolen myrsky alkaa riepotella sitä. Kyydissä olevat maakravut voivat rajussa merenkäynnissä huonosti. Renata ja Max selviävät paremmin, ja pystyvät hengaamaan miehistön kanssa. Kulkurilaiva on seilannut vuosia Yhdysvaltain itärannikkoa, Karibianmerta ja Meksikonlahtea, sen edellinen pysähdys oli Bermudalla. Kapteeni tuntuu asialliselta mieheltä joka ei epäröi olla tekemisissä sailoriensa kanssa, ja vaikka kokki on englantilainen, laivaruoka on ihan syötävää. Gaspar pidetään kytkettynä: jamssilastissa olevalla laivalla on pari kissaa jahtaamassa rottia, eikä koiran haluta häiritsevän niitä.

 (image: http://xibalba.karmavector.org/images/lansing_rough_sea.png)
Sää pysyy kauheana, eikä aurinkoa juurikaan näy. Vähitelleen Ben ja Siegfried saavat pahoinvointinsa kuriin. Siltikin päivä on pitkä ja raskas, ja kun ilta koittaa, pimeys on läpitunkematon. Tadley Ventures on kahdessa venekannen hytissä, ja he käyvät nukkumaan. ten Veldelle menssa oleva laatikko on kiinnitetty Siegfriedin sängyn alle.

Kello yhden aikaan pimeyden läpi kuuluu yhtäkkiä pistoolin laukaus.

Taistelu merirosvojen kanssa


Hyttien ovet on teljetty ulkoapäin. Miehistöön kuulumattomia aseistettuja hahmoja liikkuu keinuvassa laivassa ulkopuolella. Heillä ei ole univormuja; paremminkin heidän vaatteensa ovat rääsyisiä, mutta he näyttävät valmiilta väkivaltaan. Renatalle on välittömästi selvää, että käynnissä on kaappausyritys. Viereisestä kapteenin hytistä kuuluu myös mekkalaa.

Kun ulkopuolisella kannella on hetken tyhjää, koetetaan paeta. Siegfried ei hytin ikkunasta aivan yllä säppiin, joka hytin oven sulkeee, mutta Renata mahtuu ryömimään ulos omastaan. Hän avaa molempien hyttien säpit, ja Tadley Venturesin ryhmä on keinuvalla kannella. Sade ja suolapärske kastelevat kaikki heti läpimäräksi, mutta ulkona on lämmintä. Gaspar jää hyttiin haukkumaan.

Kaikki ovat aseistautuneet pistoleein ja veitsin. Renata kipuaa nopeasti ylemmälle navigoiontikannelle; Siegfried yrittää tehdä samoin, mutta laivan heilahdus saa hänen otteensa irtoamaan. Hän kierähtääkin takaperin kaiteen yli ja päätyy alimmalle siltakannelle. Ben ja Max pysyvät tasollaan ja vilkaisevat kapteenin hytin ikkunasta sisään. Siellä pari merirosvoa on kiskonut kapteenin vuoteestaan ja on viemässä häntä karttahuoneen kautta pois, kenties sillalle.

Max ja Ben hyökkäävät sisään, Max puukon ja Ben pistoolin kanssa. Tyrskyjen läpi keinuva laiva on arvaamaton ympäristö, ja hytissä käydään nopea ja raju taistelu, mutta sen päätyttyä Max ja Ben ovat yhä jaloillaan ja merirosvot verissään lattialla. Kapteeni palaa hyttiin ja lukitsee karttahuoneen oven takanaan. Hetkeä myöhemmin karttahuoneesta ammutaan sisäoveen laukaus.

Navigaatiokannella Renata kurkistaa komentosillan ikkunasta sisään. Kolme merirosvoa on vallannut ruorin. Renata ei yksin voi valloittaa siltaa.

Siegfried on palannut jaloilleen ja lähtee laivan keulaa kohti. Kannen avoimessa osassa häntä vastaan tulee toiselta kyljeltä merirosvo, jolla on kannossa Thompson-konepistooli. Siegfried käyttää laivan keinahdusta hyväkseen ja heittäytyy märälle kannelle. Hän liukuu konepistoolimiestä kohti samalla kun tämä koettaa ampua häntä, mutta pimeys ja keinuminen tekevät osumisesta mahdottomia. Siegfried taklaa miehen ja iskee tämän pään kanteen. Hän sitoo tiedottoman merirosvon, ja dumppaa pelastusveneeseen.

Komentosillalta astuu ulos yksi merirosvoista, ja Renata karkaa tämän kimppuun veitsen kanssa. Lyhyen painin aikana rosvo ehtii ampua laukauksen, mutta sitten Renata saa työnnettyä hänet laidan yli. Rosvo kimpoaa alempien kerrosten kaiteista ja päätyy mereen. Komentosillalle jäävät tajuavat olevansa kovin helposti näkyvissä, ja sammuttavat sillan valot.

Kapteenin hytin oveen ammutaan haulikolla. Karttahuoneessa olleet vetäytyvät sisäportaita ylös komentosillalle. Heidän mentyään Max tarkastaa karttahuoneen. Sieltä löytyy aluksen ensimmäinen perämies, hengettömäksi ammuttuna. Kapteeni Gallagher on saanut naarmuja haulikon rikottua oven, mutta on taistelukykyinen ja -haluinen. Hän aseistautuu merirosvoilta otetulla pistoolilla.

Siegfried nousee portaita navigaatiokannelle ja yhyttää Renatan. Kapteenin hytistä huutelemalla Tadley Ventures vaatii merirosvoja antautumaan, mutta nämä eivät ole kiinnostuneita moisesta. Sen sijaan he ilmoittavat ampuvansa vankejaan jos kapteeni ei antaudu; hänellä ei ole aikomusta moiseen edes sen jälkeen kun ylhäältä kuuluu laukaus ja panttivankina olevan matruusin tuskanhuuto. Niinpä merirosvot heilauttavat laivaa voimakkaasti tyyrpuuriin, ja sitten tekevät kahdella suunnalla komentosillalta vastahyökkäyksen. Haulikolla aseistettu merirosvo hyökkää karttahuoneen portaikkoon samalla kun toinen rosvo avaa sillan ulko-oven.

Karttahuoneen hyökkäys pysähtyy, kun Max ampuu portaikossa olevaa merirosvoa polveen ja saa tämän kierimään portaat alas. Kannella sen sijaan rosvo ampuu pistoolilla Siegfriediä keskivartaloon. Siegfried valuu kaidetta vasten. Renata paiskaa sillan oven kiinni, ja rosvon käsi jää väliin.

Renata kiskoo Siegfriedin navigaatiokannen radiohyttiin ja sitoo tämän haavan. Osuma näytti todella pahalta, mutta huonolaatuinen luoti on kimmonnut luusta rikkomatta sitä. Renata saa verenvuodon tyredytettyä, ja Siegfried palaa jotenkuten toimintakykyiseksi.

Ben, Max ja kapteeni Gallagher kiertävät niin ikään ulos. Laivan kallistelu jatkuu, ja kapteeni sanoo, että tämä ei ole myrskyssä hyvä taktiikka. Ruumassa ollut jamssi on lähes varmasti täysin irrallaan ja velloo nyt nesteen lailla ruuman puolelta toiselle, voimistaen aluksen heiluvaa liikettä. Alus on pakko saada hallintaan tai se kaatuu. Tadley Venturesin ryhmä kohtaa radiohytin vieressä, ja laatii nopean hyökkäyssuunnitelman.

Pimeälle komentosillalle hyökätään ovista, ikkunoista ja karttahuoneen portaikosta. Siegfied heittäytyy lattialle ja tulittaa konepistoolillaan; muut ampuvat pistooleilla. Ahdas ja pimeä komentosilta on hengenvaarallinen tällaisessa tilanteessa, ja merirosvot saavat osumia. Eräs heistä on vielä elossa ja saa ammuttua laukauksen, muttei osu keneenkään; sen jälkeen Benin luoti surmaaa tämän. Sen jälkeen silta on vallattu.

Vaappuva laiva


Kapteeni Gallagher, Renata ja Max taistelevat ruorin hallintaansa. Laivan eestaas vaappuminen tasaantuu, mutta tilanne on edelleen arvaamaton: jos lastia ei saada kiinnitettyä, suuret aallot ovat vaarassa saada Lansingin kippaamaan. Aluksen miehistöstä valtaosa on kateissa, eikä kaikkia merirosvojakaan ole vielä varmaan löydetty. Gallagher ja Siegfried jäävät sillalle, muu Tadley Venturesin ryhmä lähtee kampaamaan laivan tiloja. Vainajat heitetään mereen.

Käy ilmi, että miehistön jäseniä on mutkattomasti heitetty ruuman luukuista, ja lastin irrotessa kiinnityksistään monet heistä ovat menehtyneet. Eturuumasta löytyy yksi eloonjäänyt. Ben kuulustelee Siegfriedin yläkannen pelastusveneeseen jättämää merirosvoa, ja saa selville, että näiden oli määrä kaapata Lansing, ja tuoda se pomonsa Jean-Michel Murdan alukselle. Murdan nimi on Benille etäisesti tuttu - mies on merirosvokapteeni, mutta tarkempia tietoja hän ei muista. Saatuaan merirosvolta tunkeilijoiden määrän ja aikeet Ben murhaa miehen veitsellä. Ruumasta pelastettu sailori kertoo, että Parkman-niminen matruusi oli liitossa rosvojen kanssa: hän näytti valomerkkejä joiden avulla näiden pienet veneet löysivät Lansingin, ja oli heidän puolellaan kun he kolkkasivat kansivahdit.

Kapteeni Gallagher kertoo, että jamssin seassa hänellä on kaksi laatikkoa jotain - hän ei täysin tiedä mitä, mutta hän kuljettaa niitä Curacaolle kruunun laskuun. Nämä ovat merirosvojen todellinen kohde. Hän kertoo aiemminkin tehneensä tällaisia kuljetuksia, ja tienaavansa niillä hyvin ilman tarvetta rikkoa Britannian imperiumin lakeja. Komentosillalle tulee puheputkea pitkin kyselyä konehuoneesta; merirosvot ovat ilmeisimmin siellä.

Takaruumasta kalastetaan ulos kaksi merimiestä. Sitten laskeudutaan konehuoneen ovelle. Sitä vahtii yksi rosvoista, mutta hänet ammutaan. Kun todetaan loppujen merirosvojen olevan siellä, heidät yksinkertaisesti lukitaan sisään. Siegfried jää vahtiin, muu ryhmä lähtee kiinnittämään lastia.

Merirosvojen neljä eloonjäänyttä tajuaa olevansa loukussa konehuoneessa. Heillä on kuitenkin pari lämmittäjää panttivankina, ja yhtä näistä aletaan kiduttaa veitsellä. Huudot ovat vertahyytäviä. Siegfried, joka on haavoittumisensa jälkeen saanut piristeitä ei aio kuunnella tällaista, vaan avaa konehuoneen oven. Merirosvot ampuvat häntä, mutta tähtäämättömät laukaukset menevät ohi. Siegfried itse puolestaan on kylmän harkitseva ja pudottaa rosvot tähdätyillä laukauksilla. Hän on vapauttamassa kidutettua merimiestä, kun kolmas rosvo tulee esiin panttivangin kanssa. Siegfried ei kuitenkaan laske asettaan vaan vetäytyy pois konehuoneesta pelastamansa viillellyn miehen kanssa. Tämä kertoo, että viimeinen merimies konehuoneessa on itse asiassa Parkman, joka oli liitossa rosvojen kanssa.

Tuntien raskaan työn jälkeen lasti on saatu taas kiinnitettyä ja laiva ei ole enää vaarassa upota. Samalla jamssin seasta on löytynyt kaksi suurta laatikkoa. Vilkaisu niihin paljastaa kevyen jalkaväkikomppanian täyden aseistuksen: kivääreitä, ammuksia, pari konekivääriä ja jopa pari kevyttä kranaatinheitintä. Aseet ovat korkealaatuisia ja hyvässä kunnossa. Ne olisivat merirosvoille melkoinen saalis. On epäselvää, mihin nämä oikein ovat menossa ja miksi kruunu kuljettaa niitä tavallisessa rahtilaivassa.

Lansingin miehistöstä suunnilleen puolet on menehtynyt, mutta merirosvoja on elossa enää kaksi. Molemmat ovat loukussa konehuoneessa. He koettavat neuvotella tilanteestaan, mutta kapteeni Gallagher sanoo, että niin kauan kun he jatkavat hiilen lapiointia, he saavat jatkaa hengittämistä ja heidät luovutetaan satamassa Hollannin viranomaisille. Vaihtoehtoisesti heidät vaan ammutaan. Vailla tosiasiallista vaihtoehtoa (mikä tahansa sabotaasiyritys johtaisi siihen, että he palaisivat kuoliaaksi) he tekevät kuten määrätään.

Todella raskaan yön jälkeen aamu vähitellen valkenee, vaikka myrsky ei laannukaan.

Pelinjohtajan mietintöjä


Keinuva laiva ja aseistettuja merirosvoja, pulp-seikkailua puhtaimmillaan. Taistelukohtauksen kuvauksessa on varmasti virheitä. Koetin muistaa useimmat sankariteot, mutta saatoin muistaa ne väärin.

Lansingin 3D-malli löytyy osoitteesta https://3dwarehouse.sketchup.com/model/862a7e5a-5a14-41f0-acb3-73770d6b421d/Tramp-Steamer

Ajankohdan laivojen piirustuksia on täällä: http://shipscribe.com/shiprefs/USSB_1920/plans.html (Lansing on malli 1003).<-- 023: Teurastamon nyrkit - 025: Hanan Kamaq -->

CategoryPelit
There are no comments on this page.
(C) Dare Talvitie 2015 :: Runs on GURPS :: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki