Revision [182]

This is an old revision of Xibalba004 made by AdminDare on 2015-12-28 12:58:18.

 

004: Inkakilven kirous


<-- 003: Caquetá-joki - 005: -->

"Oi Auringon mahti, kuule palvelijasi pyyntö valkoisen rodun tähden!"
- kulttijohtaja Hank Summers

 

Kylä Caquetá-joen varrella, helmikuun alkupuoli, 1937


Prof. Reddy ja prof. Hastings seurueineen

Iltapäivän sateiden jälkeen tohtori Sureesha Reddy kysyy Renatalta, voisiko hän palkata Tadley Venturesin nelikon nyt kun he ovat suorittaneet hänen miehensä tehtävän. Kun ryhmä suostuu tähän, Sureesha kertoo, että Caquetásta lähtee pohjoiseen sivujoki, jonka varrella on joskus ollut inkavaltakunnan kolonia. Tästä näytöksi hän osoittaa pari paikallisten kielessä olevaa quechuankielistä lainasanaa, sekä bataatit, joita kyläläiset kasvattavat, vaikka niiden luonnollinen elinympäristö on aivan muualla. Kyläläisille sivujoen varsi on kuitenkin kiellettyä aluetta, eivätkä he tahdo lähteä sinne, koska siellä asuu pahoja henkiä. Antropologi on erittäin kiinnostunut mahdollisuudesta, että inkavaltakunta on satoja vuosia sitten kurottautunut tänne saakka; tällaisesta ei ole koskaan aiemmin löydetty merkkejä. Tavoite on tehdä parin päivän matka viidakkoon ja etsiä merkkejä inkatukikohdasta - tätä kauempana se ei oikein olisi voinut olla, jos se on jossain vaiheessa käynyt kauppaa andoqueiden kanssa. Sanomaton yhteisymmärrys seikkailijoiden kesken on, että antropologi voi kummastella inkatemppelin arkkitehtuuria ja muinaisia tauluja, mutta mikäli sieltä löytyy kultaa ja jalokiviä, niitä napataan omiin taskuihin.

Seuraavana aamuna sateen loputtua seurue lähtee liikkeelle. Professori Hastingsia seurueineen ei näy kylässä, mutta heidän lentokoneensa on edelleen ankkuroitu jokeen. Professori Gyaneshwar Reddy ei ole täysin tyytyväinen vaimonsa oma-aloitteisuuteen ja on lähdössä itsekin mukaan, samoin Kalpesh-poika. Selvästikään professori ei epäile, että Tadley Ventures olisi vaaraksi hänen vaimonsa turvallisuudelle, ainoastaan että olisi vaan akateemisesti sopimatonta päästää antropologivaimo yksin viidakkoon. Sureeshalle asia tuntuu olevan yhdentekevä.

Viidakkoon


Veneillä melotaan puolitoista tuntia alavirtaan Caquetáa. Gaspar haukkuu krokotiileja, ja Siegfriedin mieleen palaa Hastingsin kertomus piraijoista, joita pinnan alla väijyy. Sentään makean veden haita ei näin kaukana ole. Kun oikea sivuhaara viimein löytyy, veneet ohjataan ylös sitä. Se on vain parikymmentä metriä leveä, ja viiadkko on molemmilla puolilla aivan vieressä. Matka taittuu nopeasti, mutta sitten vastaan alkaa tulla koskia, joiden yli koverretut kanootit pitää kiskoa. Max sanoo huomaavansa, että joku ihminen on liikkunut täällä vastikään, ja lopulta kolmannen kosken kohdalla rannalta löytyy sinne vastikään jätetty koverrettu kanootti, sekä saappaanjälki. Ilmeisesti Hastings ja hänen seurueensa ovat täällä myös.

Ryhmä jättää seuraavalla koskella omatkin veneensä, ja jatkaa matkaa jalan. Max löytää reitin, jota on huomattavan helppo kulkea, ja vaikka prof. Reddy nappaakin matkan varrelta hyönteisiä ja kuumuus on huomattava, ryhmä etenee varsin nopeasti. Eräässä kohtaa Max kapuaa korkeaan puuhun, ja sen latvasta katselee ympäristöä. Viidakko on mittaamaton jokaiseen suuntaan, mutta ehkä kymmenen kilometrin päässä pohjoisessa näkyy kallioisia kukkuloita. Tämä on oletettavasti paikka, josta joki lähtee. Iltapäiväsateilta suojaudutaan pikaisesti rakennettaviin laavuihin.

Eräässä kohdassa Gaspar osoittaa kiinnostusta syvempään pensaikkoon, ja sieltä löytyy kivinen, tuiman näköinen vartijapatsas. Sammal peittää sitä, mutta sen kasvot on raaputettu esiin. Kivityö näyttää Sureeshan mielestä hyvin inkamaiselta: hyvin taitavalta ja huolelliselta. Toinenkin samanlainen patsas löytyy muutaman sadan metrin päästä.

Kun ilta koittaa ja seurue leiriytyy, Max haistaa paistettavan lihan ja mausteiden tuoksun. Hän tekee pienen kierroksen, ja neljännestunnin kuluttua havaitsee Hastingsin seurueineen parinsadan metrin päästä omassa leirissään. Hän hiipii huomaamatta pois ja palaa ryhmän luo.

Ihmetellään, miksi Hastings todella on täällä. Professori Reddy kertoo kysyttäessä, että mies on roisto ja huono tieteentekijä, ja jatkuvasti törmäilee hänen apajilleen (tosin Hastingsin oma erikoisala on ornitologia, siinä missä Reddy on ekologi ja entomologi). Sureeshan näkemys kilpailevasta akateemikosta on hieman maltillisempi, mutta hänestäkin Hastings on epäilyttävä, ei vähiten koska hänen miespalvelijansa on vulgääri ja ruokkoamaton irlantilainen. Hastingsin suku on ilmeisesti menettänyt omaisuutensa Suuressa sodassa, ja pidetään hyvin mahdollisena, että hän koettaa tieteen tekemisen ohella metsästää täältä aarteita.

Yöllä Gaspar haukkuu krokotiilia. On mahdollista, että Hastingsin seurue kuulee tämän. Aamulla arvellaan, että täällä viidakossa on parempi pyrkiä matkustamaan yhdessä kuin kahdessa seurueessa, myös siksi, että jos Hastings yrittää jotain kieroa, häntä on sitä helpompi pitää silmällä mitä lähempänä hän on. Niinpä Max ja Siegfried lähtevät tapaamaan Hastingsia, ja kohtaavat viidakossa Watley-miespalvelijan. Kohtaaminen on ystävällissävyinen - Watley saattaa olla sivistymätön irlantilainen, mutta mies vaikuttaa käytännölliseltä ja järkevältä, ja hän vie kaksikon isäntänsä luo. Hastings ottaa mielellään vastaan tarjouksen voimien yhdistämisestä.

Yhdistynyt 11 hengen ryhmä jatkaa kulkua joen yläjuoksulle. Hastings kertoo kysyttäessä, että hän on täällä koska kyläläiset kertoivat harvinaisesta ritarihaukasta, joka pesii täällä päin. Normaalisti kallioilla viihtyvää ritarihaukkaa tavataan vain Andeilla, ja olisi melkittävä ornitologinen löytö osoittaa, että se pesii myös Kolumbian sademetsässä. Tämä osittain selittää myös Hastingsin aiemman pyrkimyksen anastaa Reddyjen tarvikelähetys: lähetyksessä oli muunmuassa laadukas kamera, joka olisi ollut hyödyllinen lintulöytöä dokumentoitaessa.

Inkojen salainen kylä


Maa kohoaa ja muuttuu kivisemmäksi, ja sitten vastaan tulee 30-metrinen jyrkänne. Vesi syöksyy sen päältä putouksena pieneen järveen tai suureen lampeen, josta sivujoki saa alkunsa. Lammen molemmin puolin seisoo kaksi korkeaa inkatyyylistä kivipatsasta, kiistamaton todiste siitä, että Andeilla vaikuttanut korkeakulttuuri on ainakin vieraillut täälläkin. Viidakon jälkeen maisemat ovat jylhät, ja Hastings alkaa heti kiikaroida, näkyisikö korkealla ritarihaukkoja.

Max huomaa viidakossa aukion, ja lähtee vilkaisemaan sitä. Hän löytää maatuneen lentokoneen siiven, sekä vanhan katkenneiden puiden uoman. Hän osoittaa uoman Siegfriedille. Samoihin aikoihin Renata on kierrellyt kalliojyrkännettä, ja osunut kohtaan, jossa parin vuoden ikäinen hamppuköysi ja kiiloja johtaa ylös pystysuoraa seinää.

Siegfried ja Ben seuraavat katkenneita puita keskikokoisen lentokoneen hylylle. Se on maannut viidakossa ainakin vuoden päivät jotenkuten onnistuneen pakkolaskun jälkeen. Arthur ilmaantuu myös koneen luokse. Sisältä löytyy hämähäkkejä, ja ohjaamossa Siegfried astuu boan päälle. Boa hyökkää hänen kimpppuunsa, mutta Siegfried iskee siihen syvän haavan machetella ja ajaa sen ulos; Ben lopettaa käärmeen revolverillaan. Koneesta löytyy vesitiiviissä pakkauksessa ollut lokikirja. Kone on lähtöisin Panama Citystä, sen on vuokrannut käyttöönsä Watts D., Inc, ja se on ilmeisesti pudonnut keväällä 1935, vajaat kaksi vuotta sitten. Koneessa oli ohjaaja ja 19 matkustajaa sekä kohtalaisesti rahtia, joka on purettu tänne. Seudulla ei ole minkäänlaista oikeaa lentoliikennettä; ainoat tänne lentävät ihmiset ovat etsineet jotakin.

Max kiipeää jyrkännettä ylös vanhaa köyttä välillä apuna käyttäen, ja kiinnittää uutta köyttä mennessään. Jyrkänteen päältä löytyy kivetty polku, joka kulkee molempiin suuntiin seinämän viereisellä tasanteella. Vesiputouksen vieressä se johtaa kallioon rakennetulle nelikulmaiselle suuaukolle, kolme metriä leveälle ja yli kaksi metriä korkealla, josta puhaltaa ulos kylmä viima. Toisessa päässä löytyy torimainen, kivetty aukio sekä louhos, josta suurin osa rakentamiseen käytetystä kiviaineksesta on varmaankin peräisin. Rakenteet ovat selvästi vuosisatojen ikäisiä, ja niistä on huolehdittu niin, etteivät ne ole hajonneet.

Iltapäiväsateiden ajan ryhmä pohtii tilannetta sateensuojissa. Kun sade on ohitse, prof. Hastings, Sureesha Reddy, Arthur, Hazel sekä Tadley Venturesin ryhmä kiipeää köysiä pitkin ylös rinteelle. Kiipeäminen on hankalaa, ja Siegfried pudottaa kompassinsa, Hastings taas kaukoputkensa. Useimmat jäävät katselemaan toria ja louhosta, mutta Max, Renata ja Siegfried lähtevät tutkimaan kallion sisään menevää tunnelia.Pelinjohtajan kommenttejaKesken.


<-- 003: Caquetá-joki - 005: -->


CategoryPelit
There are no comments on this page.
(C) Dare Talvitie 2015 :: Runs on GURPS :: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki